Peloton de surveillance et d’intervention de la Gendarmerie (звено за наблюдение и интервенция на жандармерията): длъжностна характеристика!

Отделът за наблюдение и намеса на жандармерията (Peloton de surveillance et d’intervention de la Gendarmerie) е създаден, за да подпомага бригадите на жандармерията в борбата с престъпността. В известен смисъл това е специално подразделение за интервенция, съставено от висококвалифицирани и физически много опитни войници. Във всеки департамент има около 30 жандармеристи. Но какво точно представлява Peloton de surveillance et d’intervention на жандармерията? Какви са неговите функции? И как можете да се включите? Това ще разберем в тази статия.

Какво представлява Peloton de surveillance et d’intervention de la Gendarmerie  (PSIG)?

unité d'interventions spécialisées

Източник: pexels-mathias-reding

Това е специално звено за намеса в борбата с престъпленията по обществените пътища. Всъщност Пелото за наблюдение и намеса на жандармерията, известно като PSIG, принадлежи към френската национална жандармерия. То е създадено през 1975 г., за да се намали натоварването на жандармерията. Всеки френски департамент разполага със собствена PSIG. Въпреки това жандармерията за въздушен транспорт също има PSIG.

accessoires psig

Всяка ПСИГ, съставена от около тридесет опитни войници, се ръководи от сержант, който често е старши подофицер или майор. Но от 2022 г. насам тези подразделения се състоят единствено от сержанти. Те преминават през високо физическо обучение, за да могат да извършват професионални интервенции. Тъй като е вид спомагателна жандармерия, PSIG има собствена униформа и лого.

Какви са техните мисии и функции ?

Основните функции на жандармеристите от PSIG са да охраняват райони и да арестуват престъпници. В резултат на това мисиите им са многобройни, за да могат успешно да запазят безопасността на обществените пътни артерии. На първо място,
те са натоварени със задачата да охраняват чувствителни зони, особено през нощта. Всъщност PSIG търси информация и явни престъпления. На второ място, те се намесват в извънредни ситуации и при всякакви действия, които нарушават обществения ред. Те могат да се намесват и при събиране на тълпи или обществени мероприятия. PSIG може да се намеси и в случай на терористична атака, но при едно условие: членовете трябва да са в PSIG, класифицирани като SABRE. И накрая, тя може да предприеме действия и след спор между отделни лица (семейство, приятели и др.), бой, произшествие (с автомобил, мотоциклет и др.) или кражба с взлом.

PSIG може да замени и съдебната полиция, доколкото извършва домашен арест, съдебно прехвърляне, еднократни намеси и много други. Те обаче са по-скоро ориентирани към полеви режим, отколкото към административни задачи.

Какви са процедурите за присъединяване към Peloton de surveillance et d’intervention de la Gendarmerie ?

gendarmes spéciales

Източник: Pexel-pixabay

В ПСИГ могат да постъпят само жандармеристи, тъй като набирането на кадри е вътрешно. На второ място, трябва да бъдат изпълнени определени условия. На първо място, не е необходимо да се полагат конкурсни изпити, а подборът ще се извършва на доброволен принцип. Второ, доброволците трябва да са в отлично физическо състояние и да са на възраст между 18 и 35 години. И накрая, за да могат да се присъединят към PSIG, жандармеристите трябва да са поне сержанти, тъй като по-голямата част от членовете ѝ са професионални сержанти. Независимо от това, доброволните помощник-жандармеристи, които отговарят на условията, също могат да се присъединят.

Оборудване и униформи на ПСИГ

Членовете на ПСИГ разполагат с оборудването и униформите, които са им необходими, за да изпълняват правилно своите задачи. Всъщност униформите им се състоят от синя каска с логото им, тежка бронежилетка, панталони и военно тактическо яке в тъмносиньо. Екипировката им включва телескопична палка, пистолет, сълзотворен газ, защитни куршуми, щитове за борба с безредиците, пушки с помпа, автомати и картечници. Трябва да се отбележи, че това оборудване се осигурява от жандармерията.

Курсове за обучение на ПСИГ

PSIG

Източник: pexels-mathias-reding

Обучението на членовете на PSIG е насочено към методите на интервенция. В резултат на това те се научават да овладяват преди всичко тези противници. За тази цел те трябва да усвоят бойни техники, използването на смъртоносни и несмъртоносни оръжия (огнестрелни оръжия, палки, гранати и др.) и етиката на интерпелацията. Ето
защо обучението им е много физическо, много тежко и изисква голяма дисциплина.

Няколко полезни сведения за ПСИГ

Членовете на ПСИГ имат възможност за повишение, всъщност те могат да се издигнат в ранг и да станат вътрешни офицери. Те могат също така да сменят службата и подразделението, когато достигнат възрастовата граница. И накрая, основната заплата за PSIG е 1607 евро, без да се включват надбавки, бонуси и обезщетения. След това тя варира и се развива в зависимост от ранга, категорията, семейното положение и мястото на командироване.

Следващият текст ще ви разкаже за SMV: всичко, което трябва да знаете за доброволната военна служба

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *