Защо войниците носят шемаг?

Носен дълбоко в десерта или като моден елемент, шемагът е уникален шал с многобройни приложения. Този аксесоар за облекло е символ на Близкия изток. Той ще намери място и във вашата съблекалня. Нека заедно да открием полезността и историята на шемаха, но преди всичко защо войниците носят шемахи?

Шемагът произходът на употребата му

Chèche, Shemagh et Keffieh

Шемагът възниква като аксесоар за облекло в Алжир, Египет, Либия, Тунис и Мароко. Той е белег на арабската културна идентичност. Този сарториален символ на Близкия изток представлява шал, изработен от памук.

Първоначално тя е с бели и червени шахматни шарки. Придържа се на място с помощта на двоен телесен обръч. Заедно с дълга бяла рокля този шал се е използвал за запазване на прохладата на тялото при жаркото слънце и сухия климат.

Днес шемагът има много версии с много по-важни приложения.

Шемахът, много повече от шал

keffieh

Шемагът, както го познаваме, е покривало за глава, използвано в Йордания. Тя отдавна е възприета както заради своята практичност, така и заради естетическия си вид. Преди да се превърне в моден артикул, този шал се използва и за предпазване на главата от слънцето. Той е универсален аксесоар и е много полезен във враждебна среда.

Той се използва за защита на своя притежател от различни климатични опасности като студ, горещина и дори ветър.
Това покривало за глава е истински приятел, когато става въпрос за борба с понижаването на температурата през нощта. Можете да покриете цялото си лице, като оставите малка пролука около очите, за да можете да виждате.

Всестранна военна шамия

Шемгата също е много популярна сред военните, както и кефията, туарегът или чехълът. Той е основен аксесоар при интервенции в пустинна среда или в арабски конфликтни зони.

Войските на НАТО и елитните американски войници носят военни шемаги по време на мисиите си. Те им помагат да се предпазят от поривисти ветрове и екстремни метеорологични условия.

В случай на нараняване шал като шемаха може да се използва и като превръзка за оказване на първа помощ.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *