Военни роботи, всичко, което трябва да знаете за военните роботи на армията

Военните роботи вече са част от военните машини, използвани от армията. Те са на върха на технологиите и имат все по-усъвършенствани функционалности. Но противно на общоприетото схващане, революцията на роботите и използването им в армията не са скорошно явление. Роботи се използват още по време на Втората световна война. За повече подробности прочетете тази статия, за да научите всичко, което трябва да знаете за военните роботи в армията.

Историята на Голиат, първия военен робот

Първият военен робот поема служба по време на Втората световна война. Той е произведен от германците. Те се запознали с прототипа, от който щели да почерпят вдъхновение, за да създадат Голиат, като нападнали Франция.

Функционалността на този робот била да пренася товари и да осигурява бомбардирането им. Той се управляваше дистанционно с помощта на кабел и контролен панел. Първият модел е бил оборудван с електрически двигател, след което са направени модификации. След това вторият модел е имал двигател с вътрешно горене. Този прототип е бил много полезен по време на различни военни операции, въпреки че е останал рудиментарен модел.

Различни приложения на военните роботи

военен робот

След Втората световна война изследванията на роботи за военни цели се развиват. Създадени са многобройни прототипи и надпреварата за овладяване на нова технология никога не е била толкова конкурентна. Сега дори се говори за използване на изкуствен интелект за военни цели.

Предимството на използването на военни роботи е тяхната прецизност, ефективност, а също и намаляването на човешките жертви при използването им. По
този начин те имат различни функции, като например :

  • Роботът за обезвреждане на мини за разчистване на противопехотни мини или неутрализиране на взривни вещества.
  • Проблемният дрон за наблюдение на бойни зони или вражески терен
  • бойният робот служи за поддръжка на войските по време на различни операции.

Цената на един военен робот

Набавянето на бойни роботи или автономни оръжия е скъпо. Те се произвеждат с помощта на най-новите технологии и най-добрите материали. Цената на един военен робот ще зависи от неговите функционалности, устойчивостта му, употребата му, но също така и от технологията, която е интегрирана в него. Съществуват модели, които варират от 200 000 долара до други, които могат да струват до 4,5 милиарда долара.

Следващата статия ще обясни какво представлява военната служба.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *