Системата MOLLE: професионално оборудване за военните

Военното оборудване в силите на НАТО се развива с течение на времето. Системата MOLLE е създадена през 1997 г., за да замени устройството „Алис“, но едва през 2001 г. тя започва да се използва широко от американската армия. А оттогава насам тя става универсална и почти цялото оборудване е оборудвано с нея.

Системата MOLLE: какво представлява?

Оборудване по системата MOLLE

Източник: pexel-dan-galvani

Системата MOLLE представлява структура за закрепване, съставена от поредица от примки за закрепване. Всъщност тя е съкращение от Modular Lightweight Load-carrying Equipment (модулно леко оборудване за пренасяне на товари). Както подсказва името ѝ, тя може да се използва за закрепване на различни военни аксесоари като ножове, кобури, въжета, оръжия, боеприпаси и много други. С други думи, това е второстепенно устройство за носене на повече друго оборудване.

Така че може да се залепи за всякаква военна екипировка като тактически жилетки, бронежилетка, панерчета или раници или върху дрехи. Но и други хора, като например планинари и приключенци, също я използват. Те обаче трябва да използват инструменти, които са съвместими със системата MOLLE. Вече има редица магазини, които ги предлагат, така че намирането на това, от което се нуждаете, не би трябвало да е проблем. Нещо
повече, това е стандартен или стандартизиран механизъм за закрепване.

Какви са неговите характеристики ?

Чанта със система MOLLE

Източник: pexel-alex-kad

Тези примки за закрепване всъщност се наричат PALS (Pouch Attachment Ladder System). Те се състоят от лента с широчина 25 мм, а размерът на всяка примка е 38 мм.

Тогава разстоянието между всяка лента е 25 мм.Всъщност тези размери са универсални, независимо дали са на чанта или на друго оборудване. След това системата MOLLE се състои от три различни, но допълващи се елемента, за да бъде оптимална, те са:

  • PALS ленти: това е серия от хоризонтални ленти с няколко реда или „примки за стълби“.
    Тя може да бъде прикрепена към раница или жилетка и дори към доста широк колан.

  •  Междинни системи за закрепване: това са механизми за закрепване на ремъци PALS, за да се прикрепи към тях оборудване.

  •  Оборудване: трябва да е съвместимо с MOLLE и може да се закрепва във всяка система PALS.

Как работи?

жилетка със система MOLLEИзточник: pexel-dan-galvani

В днешно време
системата MOLLE е станала универсална, всеки може да я използва. Въпреки това това устройство все още е почти непознато за начинаещите. Ето няколко метода за овладяване на използването му
:

  • Правилно балансиране на оборудването: това е първото важно правило, което задължително трябва да прилагате. Всъщност
    теглото на оборудването, прикрепено към PALS, трябва да бъде добре разпределено.

  • Добре закрепено оборудване: оборудването трябва да бъде закрепено на реда на PALS, а другите модалности – добре затворени. Всяка част от оборудването трябва да съответства добре на всяка примка на системата MOLLE. За големи товари идеално подхождат дълги закрепващи устройства.

  • Приспособено оборудване: асиметрията на оборудването трябва да бъде съобразена, за да не се затруднява движението, да се избегне претрупването и да се погрижите за външния вид.

Какви са предимствата на системата MOLLE ?

Военна жилетка

                                     Източник : pexel-dan-galvani

Успехът на системата MOLLE не е случаен; тя е много лесна за използване и предоставя огромен брой предимства. На първо място, тя предлага допълнително пространство за военното оборудване, но и за вашите вещи. На второ място, разбира се, последните са по-достъпни. В резултат на това
механизмът е много практичен и универсален.Още повече, че съвместимите с MOLLE чанти и калъфи са за малки инструменти.

Те са полезни и за това, че са аптечки или за поставяне на храна. В PALS могат да се съхраняват и 3-литрова бутилка за вода или фенерчета. И накрая, TAP или Panneau d’Assaut Tactique или Тактически щурмови панел е подвижно устройство с участието на системата MOLLE, което може да се поставя върху нормални чанти или жилетки.

Следващата статия ще обясни всичко, което трябва да знаете за военните дронове.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *