Какво представлява военната служба във Франция?

На шестнадесетия си рожден ден френските граждани имат право на военна служба. Това е набор от законови задължения, които повеляват гражданите да участват в защитата на родината. Въпреки това тя остава доброволно обучение в рамките на армията. За да разберем по-добре концепцията, нека заедно да разгледаме : какво представлява военната служба във Франция?

Причина на военната служба във Франция

treillis militaireКолекция от военни трели 

Военната служба във Франция е създадена на 5 септември 1798 г. Тя е регламентирана от закона на Журдан-Делбрел, с който се въвежда „всеобща и задължителна военна повинност“. Той задължаваше младите мъже на възраст между 20 и 25 години да се присъединят към армията чрез военна служба. С течение на вековете обаче изискванията са намалени, а военната служба е подобрена. Сега тя е отворена и за жени. Последната реформа на тези служби се превърна в „универсална и егалитарна“.

През 1996 г. например президентът Жак Ширак взе решение да професионализира армията, като по този начин преустанови задължителната национална служба в полза на по-отворен модел, основан на доброволна служба. През 2002 г. тази служба става доброволна с продължителност от 1 до 5 години.

Военна служба или национална служба

военно обучение

Източник: Pixabay Dan Evans

Днес военната служба във Франция е по-известна като национална служба. Тя се състои от периода, прекаран в служба под знамето. През това време на главния заинтересуван ще бъдат предоставени няколко дейности като започване и усвояване на военно обучение. Това ще гарантира, че нацията ще разполага с по-добра военна сила.

Универсална национална служба

няколко млади военнослужещи

Източник: БНР: pexels-somchai-kongkamsri

Универсалната национална служба има за цел косвено да наследи военната служба във Франция. Тя е създадена през 2019 г. Този вид служба има за цел да включи младите хора в живота на нацията и да укрепи националното сближаване. Тя е насочена конкретно към младежите на възраст от 15 до 17 години и след това може да бъде последвана от период на доброволен ангажимент за лицата на възраст от 16 до 25 години. Продължителността на тази служба е две седмици.

Други схеми

Въведени са и други схеми за засилване на ангажираността на населението в служба на френската нация. Примерите включват :

  • Civic service

  • Adapted voluntary military service

  • Кадет на отбраната

  • Адаптирана военна служба и др.

Следващата статия ще обясни как да се ориентираме в поход.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *