Какво представлява авиационната азбука?

Аеронавтичната азбука е една от специалните азбуки, които се използват в определени сектори по същия начин като военната азбука.

Тя се използва, за да се преодолеят различни проблеми с произношението, както и за да се стандартизира комуникацията между пилотите и центровете за контрол на въздушното движение. За да я разграничите от другите видове азбуки, най-добре е да се задълбочите в темата, за да разберете какво представлява аеронавигационната азбука.  

Кой използва този вид азбука ?

Кой използва този вид азбука?

Аеронавигационната азбука се използва главно в авиацията, но може да се използва и от всеки, който използва радиосъобщения. Среща се и в службите за спешна помощ като полиция, пожарна, защита и т.н.

Защо да използваме аеронавигационната азбука ?

Аеронавигационната азбука е стандартизирана от Международния съюз по далекосъобщения или UIT. Тя се използва в аеронавтиката и други сектори, като например в морската област. Чрез него се избягва неправилното произнасяне на буквите, като им се присвояват отделни думи.

Аеронавигационната азбука се използва на международно ниво и се разбира от всички. Така например за един немски пилот ще бъде по-лесно да общува с китайски ръководител на полети.

Тя се използва за даване на кодове, а също и за изписване на неправилно разбрана дума. Използва се и за даване на координати или име на точка, както и за предаване на регистрация. Важно е комуникацията на земята с тази на пилота да протича безпроблемно за безопасността на пътниците и летателните операции.

Как работи аеронавигационната азбука ?

Тази аеронавигационна азбука работи, като използва дума със същия инициал за описание на всяка буква от азбуката. Примерите включват Браво за В, Майк за М или Чарли за С. Съществува и съответствие с военната азбука или азбуката на НАТО.

На някои летища може да има и някои вариации. Такъв е случаят, например, на някои летища в САЩ, където се използва “ data “ вместо “ delta „, за да се каже D.

Числата ще се използват като тези в ежедневието, с изключение на числото 1, което ще се описва като “ единица „. Например можем да изписваме N11 “ ноемврийска единица “ и N 16 “ ноемврийска единица „.

Тук е аеронавигационната азбука:

tr bgcolor=“#CDCDCD“>

tr bgcolor=“#CDCDCD“>

tr bgcolor=“#CDCDCD“>

/td>

Азбука Международен код Азбука Международен код
A Alpha N November
B Bravo O Oscar
C Charlie P Papa
D Delta Q Quebec
E Echo R Romeo
F Fox-trot S Sierra
G Голф T Танго
H Hotel U Uniform
I Индия V Виктор
J Juliett W Whiskey
K Kilo X X-ray
L Лима td>Y Yankee
M Mike Z Zulu

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *