Какво представлява Chef de Corps?

Употребата на думата корпус във военния език е използвана за първи път от Наполеон Бонапарт през 1805 г. В днешната френска армия има няколко действащи корпуса, всеки от които се оглавява от корпусен командир. И за да разберем значението на последния, първо трябва да схванем значението на думата корпус, която се е превърнала в общоприет език в армията.

Какво е корпус?

corps d'armée

Източник: pexels-pixabay

Армейският корпус или просто корпус е голямо военно формирование, съставено от няколко полка, например артилерийски или пехота. Те варират в зависимост от корпуса като цяло и всяка държава има различни такива.

Наистина, военните части не са идентични за всички нации. Второ, тези полкове се състоят от подразделения, специализирани в определена военна област, като батальони или роти, които са по-малки формирования. Естествено, войниците в тези формирования са тези, които изпълняват възложените им мисии. Всъщност войниците като цяло следователно са основният организъм, който съставлява един полк.

Забележете, че всеки полк е подразделение, което се администрира само и е независимо от други полкове в същия корпус. Заедно те образуват един армейски корпус. И накрая, въоръжените сили (армия, военновъздушни сили…) имат няколко.

Командирът на корпус: определение и роля

Командир на корпус

Източник: БГНЕС: pexels-carmen-attal

По проста дефиниция командирът на корпуса се нарича корпусен генерал, този, който командва тази част.
Той е отговорен както за командването, така и за администрацията. В резултат на това всички военни единици имат корпусен командир. Генерал-лейтенантът е генералният офицер в рамките на военната сила. Той е най-старшият генерал след армейския генерал. За първи път това звание е създадено на 17 март 1921 г., но указът за него е написан на 6 юни 1939 г.

В някои англосаксонски страни и Германия това звание е заменено от генерал-лейтенант, който е над дивизионен генерал. За Франция обаче в йерархията то е поставено между дивизионен генерал и армейски генерал.

Военният знак на шефа на корпуса се състои от четири звезди, подредени в ромб. За френските военноморски сили генерал-корпусът е еквивалент на крилатия вицеадмирал. За военновъздушните сили той е генерал на въздушен корпус. Обърнете внимание, че армейският генерал е равен на адмирал за военноморските сили.

Няколко примера за армейски корпуси и съответните им началници

Генерал на корпус

                                Източник : pexels-antonio-prado

За да вдъхнете живот на визията на корпуса и неговия лидер, ето няколко примера:

  • 5-ти армейски корпус на САЩ : това е корпус на армията на Съединените щати създаден през 1862 г. по време на Гражданската война. След това е разформирован 4 пъти, преди да бъде възстановен окончателно през 2020 г. Този корпус е използван по време на Първата и Втората световна война и Испано-американската война. През 2010 г. той има около 7 дивизии, като например 1ʳᵉ бронирана дивизия или 12-та бойна авиационна бригада. От създаването си досега е бил командван от 44 генерали.
  • 1-ви канадски корпус: това е един от двата корпуса в канадската армия, създаден през 1940 г. специално за Втората световна война.
    Между другото, той е разформирован непосредствено след края на последната. Четирима шефове на корпуси я ръководят през тригодишния ѝ живот.
  • Европейски корпус за бързо реагиране: това е многонационален армейски корпус, създаден през 1992 г. съставен от шест европейски държави, включително Франция, Германия, Белгия, Испания, Люксембург и Полша.
    Той е наречен и Еврокорпус, чиято цел е да служи на ЕС, а гарнизонът му е разположен в Страсбург (Франция).

Следващият текст ще обясни Колко военнослужещи има във Франция?“

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *