Как протича началната военна подготовка?

Както подсказва името, началното военно обучение е основното обучение за професията на войника. То е курс за обучение, предназначен за хора със или без бакалавърска степен.

Във всяка армия (сухопътна, военновъздушна и военноморска) се набира масово войници, можете да се присъедините, за да се запознаете с военния живот и всички негови правила. Но как протича първоначалното военно обучение? Това ще разберем.

Всичко, което трябва да знаете за началното военно обучение или FIM

militaire français

В началното военно обучение се включват хора със или без баща, за да се научат как да станат войници и да могат да се включат в редиците на армията.

Курсът на обучението

Това е пълно обучение в живота на военните, тяхната професия, мисии, права и задължения. Усвояват се военни ценности, принципи и техники. По-специално
откриваме:

  • Живот с другите или в общност: всеки новобранец се научава да живее с другите.
  • Настаняване в пансион: те откриват как да си помагат, да се уважават, да се разбират добре и много други.
  • Различни военни обучения и тренировки: рекрутите изучават как да боравят с огнестрелни оръжия, бойни техники и различни военни стратегии и тактики. По време на обучението се набляга особено на областта на оцеляването.
  • Редовни физически дейности: ежедневни спортни занимания за изграждане на физическа сила и издръжливост, като например бягане с препятствия, катерене, бягане, плуване…

  • Военни култури и правила: Историята на въоръжените сили, средата, инструкциите, кодексите, моралните ценности, солидарността, патриотизма… Това е, наред с други неща, академичната и педагогическата част на обучението.

Целта на началното военно обучение

баничарница

Първоначално без или с бак, кандидатът се обучава за сержант или матрос във флота за френските военноморски сили. При напускане на първоначалното военно обучение войникът трябва да има отличен екипен дух, способност да полага повече усилия, добро физическо състояние и основни познания за армията (институция, кодекс, ценности, начин на мислене…).

Отбранителите трябва да овладеят и основни техники за оцеляване и бойни техники. Те трябва да познават и своите мисии и задължения в рамките на армията, към която са се присъединили.

Предимството на това да имате диплома (бакалавърска или бакалавърска+) е, че можете да имате развиваща се кариера и да се специализирате в дадена област, например пилот на хеликоптер или мрежов техник. Или като да бъдете подофицер, чиято работа е да командва екипи, ако отговарят на изискванията.

Всъщност притежателите на бакалавърска степен могат да се явят на вътрешни конкурсни изпити като сержанти, за да станат подофицери.

Какво са условията за постъпване на първоначално военно обучение?

За да може да се включите в обучението, дори и без диплома, все пак се изискват няколко качества и условия. Първо, кандидатът трябва да е физически и медицински годен, което е даденост.

Но след това те трябва да имат и добра обща база знания, психологически профил и благоприятни човешки качества. Що се отнася до възрастта, те трябва да са на възраст не по-малко от 17,5 години и не повече от 30 години. И накрая, трябва да са френски граждани и да се ползват от гражданските си права.

В резултат на това кандидатите ще преминат през редица тестове, преди да се включат в програмата за обучение. Като например медицински прегледи, физически упражнения, психотехнически тестове, езикови тестове за някои от тях, оценка на общата култура, поведенчески анализи и накрая интервю. Трудностите на тестовете варират в зависимост от придобитата диплома или целите на тестовете.

Какви са характеристиките на първоначалното военно обучение 

Първоначалното военно обучение ще продължи от 4 до 10 седмици за сержантите. За да се запишете, задължително трябва да отидете в CIRFA или в център за информация и набор на въоръжените сили. Съветник ще ви помогне при набирането на кадри в съответствие с вашите желания. За първоначалното военно обучение то ще се проведе в CFIM или Centre de la formation initiale militaire за редови войници.Няма обаче такси за регистрация или обучение, а на новобранците дори се плаща, настаняват се и се хранят по време на обучението. Но като компенсация те трябва да служат на държавата, като преминат през FIM.

А за другите клонове на първоначалното обучение ?

militaire soldat

                                                  Източник : pexels

Най-вече да разгледаме другите FIM.

Обучение за офицери и сержанти

За сержантите обучението продължава най-малко осем месеца в Националното училище за активни офицери (ENSOA) в Сен-Майсен. За да постъпите, трябва да имате поне бакалавърска степен и да положите съответните изпити.

За офицерите продължителността на обучението варира между осем месеца и четири години във военната академия в Сен-СирCoëtquidan. Кандидатът обаче трябва да има най-малко бакалавърска степен от Bac+2 до Bac+5.

Обучение за резервисти

Има и курсове за обучение за резервисти, които са необходими за служба в отбраната на непълно работно време. Ангажиментът е с продължителност два месеца годишно, като договорът е за срок от 1 до 5 години.

Подготовка на доброволци

За доброволците максималната възраст е 26 години и тя е достъпна дори без диплома. Доброволците могат да се присъединят към сержантите от въоръжените сили или дори към офицерите и сержантите, но трябва да отговарят на условията, посочени по-горе. Ангажиментът продължава една година, но има възможност за подновяване.

Следващият текст ще ви разкаже за Военна идентификационна табела, всичко, което трябва да знаете!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *