Военният поздрав: как и защо?

Военният поздрав е знак на уважение, който се разменя между двама войници. В някои случаи той е знак на подчинение за висшите офицери. Но като цяло използването на военен поздрав се прави в чест на военната униформа.

Как да правим военен поздрав

военните, които правят поздрав

Военният поздрав се използва още от времето на Древен Рим (като например известния „ Ave Caesar „). Но оттогава насам всяка армия и нация е приела свой собствен военен поздрав.

Военният поздрав се свежда до привеждане на дясната ръка към шапката след изпъване на предмишницата. Поздравът се извършва с жив, решителен жест, с високо вдигната глава и поглед към поздравяваното лице. В края на жеста вдигнатата ръка трябва бързо да се върне в изходно положение.

Положението на лакътя и това на дланта на ръката обаче се различават в зависимост от нацията :

  • При френския военния поздрав дланта е напред и до шапката, а лакътят е разположен на височината на раменете ;

  • За американския военен поздрав, дланта е обърната надолу и лакътят ще бъде под рамото ;

  • При британската армия военният поздрав е близък до този на французите, с разликата, че лявата ръка се удря в бедрото ;

  • Полският военен поздрав е малко по-различен; за изпълнението му се използват показалецът и средният пръст по посока на потапянето.

Защо военният поздрав?

Военният поздрав е знак на уважение и братство между различните корпуси на армията. През Средновековието рицарите са го използвали като жест на учтивост. Той е демонстрация на приятелските им намерения.

Когато изпълнява този вид поздрав, рицарят трябва да вдигне козирката си. Това означава, да се откаже от защитата на главата си, за да покаже тези мирни намерения.

Военният поздрав обикновено се прави между войници в знак на любов към родината.

Има обаче случаи, когато военните изпълняват този знак за генерали, облечени в цивилни дрехи, или за държавни глави.

Следващата статия ще разгледа Фонетичната азбука на НАТО.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *