Кои са 4-те корпуса на френската армия?

Според американско проучване Франция е водещата военна сила в Европа след Русия. Освен това френската армия е тази, която представлява военната мощ на Франция. И тя е под командването на началник-щаба на армията. Тя функционира на базата на йерархични системи, а след отмяната на националната служба през 1979 г. се превърна в професионална армия. В резултат на това тя е съставена от няколко различни вида военен персонал, като всички имат една и съща цел – да защитават националната територия, френските граждани и международните интереси.

.

В допълнение, тя се състои от няколко въоръжени сили, които на свой ред включват няколко дивизии. И всяка въоръжена сила има различни роли, за да може да отговори на основната функция на френската армия. Но тогава какви са четирите корпуса на френската армия ? Какви са техните функции ? Именно чрез тази статия ще ви позволим да откриете всичко, което трябва да знаете. Също така ви предлагаме да посетите нашия онлайн магазин за военни излишъци, ако се интересувате от военни предмети и оборудване.

Какво представлява френската армия ?

Френска армия

Източник: „Френска
армия
„: pexels-pixabay

Френската армия е съставена от четири основни въоръжени сили : армия, военновъздушни и космически сили, национален флот, както и национална жандармерия. Всяка от тях има свое собствено командване, личен състав, подразделение и мисия, но целите им са практически едни и същи, а именно да защитават и предпазват територията, населението и националните интереси от всякакви външни или вътрешни заплахи.  В резултат на това те осигуряват националната сигурност и ред. Френската армия наброява общо 270 000 военни и цивилни служители. Това е
вторият по големина брой на личния състав в Европа след Русия.

Армията

 колекции от военни артикули

Ако се интересувате от света на армията, каним ви да посетите нашия сайт за военни излишъци

Армията е един от клоновете на френската армия и е под юрисдикцията на правителството. Както подсказва името ѝ, основните ѝ задачи са да контролира и защитава националната територия, по-точно цялата земна повърхност, както и националното население. Нещо повече,
войниците на армията трябва да защитават и последните, дори когато се намират извън страната, както и членовете на посолствата в други държави.

Армията отговаря и за защитата на националните интереси във всички други територии чрез външна намеса. Но тя отговаря и за стабилизирането на външните конфликти и баланса на силите. И накрая, армията също така поддържа съюзи и международни договори, като ги спазва.

През 2021 г. числеността на армията е около 121 000 активни военни и 37 768 души. Тя разполага и с оборудване като бойни танкове, бронирани машини, хеликоптери, превозни средства, артилерия, античари, самолети, ракети и безпилотни летателни апарати.

Въздушно-космическите сили

armée de l'air

Източник: pexels-pixabay

Що се отнася до военновъздушните и космическите сили, основните им функции са в областта на разузнаването и прогнозирането. С други думи, те събират информацията, необходима за предотвратяване и предвиждане на действия и заплахи. Разбира се, тя също така защитава въздушното пространство и националната територия и помага на населението в случай на заплахи или бедствия. Накрая, тя може да участва и в ядреното възпиране. Тя също така провежда операции извън или на територията на Франция.

Тя е разделена на три отделни ешелона  ескадрила, ескадрон и крило. Числеността му е 40 900 военнослужещи през 2021 г. и възлиза на 170 000 летателни часа. Оборудването на Въздушно-космическите сили включва изтребители, самолетоносачи, артилерия, безпилотни летателни апарати и много други.

Френските военноморски сили

marine nationale

Източник: pexels-hermaion

Френските военноморски сили заемат, съвсем определено, морски пространства. Като такъв той защитава моретата, принадлежащи на Франция, но може да действа и във всички световни океани. Ето списък на тези основни мисии :

  • Събиране на информация с цел предотвратяване и предвиждане на определени ситуации ;
  • За защита на населението и морските брегове
    Да защитава населението и морските брегове ;
  • Да се намесва във всички видове ситуации и заплахи ;
  • Да осигурява ядрено възпиране : Всъщност корабите могат да носят ядрени оръжия.

Тези въоръжени сили разполагат с около 42&nbsp000 военнослужещи през 2021 г., от които 38&nbsp829 военнослужещи и 2&nbsp800 цивилни, или около 15% от общата численост на армията. Оборудването ѝ включва фрегати, подводници, артилерия, самолетоносачи и много други.

Националната жандармерия

Национална жандармерия

Източник: oscar-brouchot-unsplash

Жандармерията се занимава основно с вътрешните работи с полицейски мисии.
В резултат на това тя отговаря за безопасността на цивилните граждани в селските, градските и крайградските райони. Тя отговаря и за поддържането на обществения ред по улиците и във всички райони. Освен това жандармерията отговаря за провеждането на съдебни разследвания и административни въпроси, като прилага различни закони и разпоредби. Тази въоръжена сила е на подчинение на Министерството на вътрешните работи, за разлика от останалите, които са на подчинение на Министерството на въоръжените сили. Тя разполага с повече от 100&nbsp000 служители, които включват военни и цивилни.

Следващият текст ще ви разкаже за Топ 5 най-добри военни тактически колани

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *