Фонетична азбука на НАТО: всичко, което трябва да знаете

Организацията на Северноатлантическия договор или НАТО (или NOTA на английски език) е организация, в която членуват над 33 държави. Поради това трябваше да се създаде обща азбука, за да се подобри комуникацията в рамките на тази организация. Ето защо е създадена Фонетичната азбука на НАТО. Тя позволява безпроблемното предаване на съобщения в различни сектори, като например за използването на военната азбука.

Защо е създадена фонетичната азбука на НАТО ?

Фонетичната азбука на НАТО се използва за стандартизиране на комуникацията между различните страни членки. Тя е приета на международно ниво от Международния съюз по далекосъобщения (ITU). Такъв е случаят и с Международната организация за гражданска авиация или ИКАО.

Тя предотвратява грешките при радиопредаване чрез акрофонизиране на 26-те букви от азбуката. Използва се, за да се гарантира, че съобщението е било правилно предадено между двамата събеседници, като се заобикалят проблемите с шума и честотата.

Как да използваме фонетичната азбука на НАТО ?

Азбуката на НАТО е сравнително лесна за използване, след като бъде запомнена. Можете да създавате кодове с няколко букви, като например “ Браво Зулу „, за да поздравите. Възможно е да я използвате и с цифри, както в случая с “ DG4789 “ или “ Delta Golf 4789 „.

Може да се изписва и с думи като “ Алфа ноември ноември униформа Лима Ехо Ромео „, за да се каже например ОТКАЗ. Тя е призната и като азбука за изписване.

Всичко, което трябва да направите, е да разпознаете кодовете и областта на употреба, за да кодирате съобщението според правилото на азбуката и да го декодирате, като обърнете принципа. Качеството на предаване на кода ще зависи от разбирането и вида на комуникацията между двамата събеседници.

Каква е историята и вариантите на азбуката на НАТО ?

Фонетичната азбука на НАТО, такава, каквато я познаваме днес, се появява през 1957 г. Тя представлява нова концепция в областта на азбучното кодиране за радиотелефония. Използвала се е и като военна азбука за улесняване на комуникацията по време на военни операции. С развитието на технологиите и използването ѝ обаче се появяват собствени варианти, като например RAF или Alber Baker, използвани в някои държави.

code
A alpha
B bravo
C charlie
D delta
E echo
F фокстрот
G голф
H хотел
I индия
J juliett
K kilo
L lima
M mike
N november
O оскар
P papa
Q Квебек
R romeo
S sierra
T tango
U uniform
V victor
W whiskey
X x-ray
Y yankee
Z zulu
0 zero
1 едно
2 две
3 трети („дърво“)
4 четири („козирка“)
5 five („fife“)
6 шест
7 седем
8 осем
9 девет („девет“)
, десетична
100 сто
1000 хиляда

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *