Военна морзова азбука, всичко, което трябва да знаете за международната морзова азбука

Кодексът Morse отдавна е белязал историята на телекомуникациите във въоръжените сили. По-специално, той е използван по време на двете световни войни и все още се използва в определени области. Той е и в основата на някои от най-известните методи за комуникация в армията, като например военната азбука. За да я разберем по-добре, нека заедно разгледаме военната азбука на Морз.

Какво е морзовата азбука?

морзова азбука

Военната азбука Морзовата азбука е код за предаване на текст с помощта на къси и дълги импулси. Принципът на тази азбука се състои в това, че на всяка буква и цифра, както и на всеки препинателен знак, се присвоява уникална комбинация от сигнали.

При буквите от азбуката кодът се състои от максимум четири сигнала. Числата ще бъдат кодирани с помощта на пет сигнала. Дългите последователности се използват за специални знаци или препинателни знаци.

Краткият сигнал се състои от един ¼ електрически импулс или единица, докато дългият сигнал ще има три единици с продължителност три пъти по-голяма от тази на краткия сигнал.

Използваните сигнали могат да бъдат радиосигнал, електрически импулс или механичен сигнал. Кодът ще трябва да бъде съставен от често срещани символи с малко сигнали. Възможно е да се кодират и дълги последователности, но с по-редки повторения.

Военната азбука и военната морзова азбука

Машина за Морзова азбука

Преди развитието на радиотелефонията, Морзовата азбука е най-широко използваната от военните. С новите технологии обаче използването на радиопредаването става по-популярно. Създаването на нова азбука, която да замени военната морзова азбука, било неизбежно.

Тази революция не само направила комуникацията по-плавна, но и стандартизирала кодирането между различните държави. За НАТО например разработването на военната азбука позволи да се улесни комуникацията между тези различни страни членки.

Използва ли се все още морзовата азбука?

хора, които правят морзовата азбука 

Въпреки че има нови азбуки, като например военната азбука е по-популярна и се прилага от много сектори, военната морзова азбука все още е актуална.

Някои въоръжени сили, като например тази на американците, имат специални подразделения, които използват морзовата азбука в своите операции. Съществуват и някои версии на Морзовата азбука, като например Морзовата скаутска азбука, които все още се използват. 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *