Хеликоптер Tiger, френски боен хеликоптер

Великоптерът „Тигър“ е един от най-добрите бойни хеликоптери на френската армия. Той разполага с няколко артилерийски установки и ще се използва при различни видове интервенции. За да ви просветлим, нека заедно да открием хеликоптера „Тигър“ – френския боен хеликоптер.

Хиликоптерът тигър, началото на използването му.

хеликоптер тигър

Моделът хеликоптер „Тигър“ се използва като френско-германски разузнавателен и боен самолет. Той влиза в експлоатация през 2005 г. Моделът EC665 (предишно наименование на хеликоптера „Тигър“) се ражда в резултат на дискусия между Франция и Германия по време на Студената война. Той е построен от Eurocopter, известен днес като Airbus Helicopter.

Оттогава е създадена програмата Tigre за използване на този тип хеликоптери във въоръжението. Тя е под отговорността на OCCAR или Organisation conjointe de coopération en matière d’armement. Той се използва и от Aviation légère de l’armée de Terre или Alat.

Различните видове тигров хеликоптер

хеликоптер тигър в полет

Има четири версии на този хеликоптер :

  • HAD или хеликоптер за атака с цел унищожаване е бойна машина с осем противотанкови ракети AGM-114 в допълнение към въоръжението на модела HAP
  • HAP или Helicopter Support Protectionе оборудван с четири ракети „въздух-въздух“ Mistral 2 и четири кошници с по 12 ракети, както и с оръдейна кула THL 30

Съществува и моделът ARH [въоръжен разузнавателен хеликоптер] Tiger, разработен от австралийската армия и оборудван с осем ракети, две кошници с по 19 ракети. Да не забравяме и UHT [UnterstutzungsHubschrauber Tiger], който е германски модел, специализиран за водене на противотанкова война.

Защо френската армия използва хеликоптера Тигър ?

hélicoptère militaire tigre

Великоптерът „Тигър“ се използва като боен хеликоптер във френската армия. Той има лека конструкция и може да неутрализира цели на километри разстояние. Използва се и за охрана и наблюдение на районите на операциите. Този хеликоптер служи и за поддръжка на сухопътните войски.

Предимствата от използването му са:

  • неговата скорост, като крейсерската скорост е 280 км/ч за моделите HAP и 315 км/ч за HAD

  • Uexceptional thermal, radar and visual stealth

  • Minimal radar and infrared imaging

  • Мощен двигател с две турбини MTR 390 и 1467 с максимална излетна мощност

  • Добър обсег на действие от около 800 км

  • Отлично въоръжение

Ще споделим видео за хеликоптера „Тигър“.

Следващата статия ще разкаже за Изтребители на френската армия.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *