Char Leclerc, танк на френската армия

Танкът Leclerc е новият модел танк, използван от френската армия от 1993 г. насам. Те са част от 3-то поколение бронирани танкове. Понастоящем има около 240 танка от този модел в 4-те бронирани полка на френската армия. За да научим повече, нека заедно разгледаме танка Leclerc – един от най-добрите военни танкове на френската армия.

История на танка Leclerc

През края на 70-те години на миналия век появата на нови танкове в редиците на съветския блок и западната армия подтиква френската армия да обнови оборудването си. Старият модел AMX B2 е остарял и се е изхабил. Поради това Франция реши да избере нова програма, наречена основна бойна машина. По-късно на тази техника ще бъде дадено името Шар Леклерк в памет на военния герой от Втората световна война: Марешал дьо Франс.

Стойността на програмата е около 5,7 млрд. евро през 2000 г. Общата единична цена на танка е била около 15,9 млн. евро.

Общите характеристики на танковете Leclerc

char

Източник: pixabay

Танкът Leclerc има много обтекаем силует и освен това лесно се маскира. Общите му размери са 10,36 м дължина, 3,60 м широчина и 3,08 м височина. Той има и много плоска кула, която предлага много малко ъгли на атака за ракети или снаряди.

Танкът Leclerc тежи около 54 т и може да се движи със скорост 50 км/ч извън пътя и да достига скорост 71 км/ч по нормални пътища. Резервоарът може да побере 900 литра гориво, за да измине разстояния между 450 и 500 км. Този танк има и мощен двигател с мощност 1500 к.с. и около 26 к.с./т.

Той може да бъде обслужван от тричленен екипаж, състоящ се от пилот, оператор на кула и командир на танка.

Танк Leclerc, огнева мощ и интегрирани технологии

Танкът Leclerc разполага с една от най-добрите системи за стрелба и стабилизация в света. Той може да се изтегля на разстояние до 4000 м със скорост на стрелба от 6куб.м./мин. Той има възможност да стреля по движеща се цел, докато се търкаля.

Той разполага и с термокамера, система за автоматична връзка между стрелеца и командира на танка, както и активна и пасивна защита срещу ракети. Оборудван е и с 14 пускови установки Galix, които могат да се използват като инфрачервени примамки, димни станции и т.н.

Следващата статия ще разкаже за хеликоптера „Тигър“>.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *