Как се ориентирате в планината?

Пътуването е както спортна дейност, така и възможност за открития. Можете да тръгнете в планината или в гората и да откриете приказни пейзажи. Освен това то ви позволява да опознаете по-добре заобикалящата ви среда. Но все пак трябва да знаете къде се намирате. И така, как да се ориентирате при пешеходен туризъм?

Трябва ли да използвате карта, за да намерите пътя си?

компас

Източник: pixabay

Преди да започнете, първо трябва да сте добре подготвени за похода. За целта ще трябва да вземете храна, необходимите инструменти, а също и карта. Препоръчително е да имате поне кратък маршрут и да подготвите предварително посоката, за да не се изгубите.

Картата е незаменим елемент при планирането на вашия поход. Не е задължително обаче да носите просто някаква карта. Картата трябва да е с мащаб 1/25000, т.е. 1 см представлява 250 м. В най-добрия случай можете да изберете карта с мащаб 1/50000. Мащабът на картата трябва да е среден, за да не се различава твърде много от действителното състояние на околната среда. Във Франция ще е по-разумно да използвате Топ 25 карти от IGN (Institut Géographique National).

Не забравяйте компаса си за ориентация

boussole militaire

Компасът също е незаменим инструмент за указване на правилната посока. Известно е, че той винаги сочи север. Преди да тръгнеш на приключение, ще трябва да се увериш, че компасът ти е в изправност.

Трябва да внимаваш и дали показва Магнитния север. Магнитният север е 35° западно от истинския север  когато се приближиш до Северния полюс. Такъв е случаят, например, при туристически походи в Гренландия. Тогава ще е необходимо да коригирате посоката на стрелката, като добавите тези 35° на запад, за да намерите истинския север.

Използване на GPS

gps

Източник: Pixabay

При туристически походи GPS също е много полезен. Той ви позволява да определите местоположението си и да откриете най-лесните за достъп маршрути. Освен това GPS има по-добър живот на батерията от смартфона и е по-издръжлив. Геолокацията на това устройство е в реално време, така че то ще ви позволи да намерите пътя си в района на похода, независимо дали е денем или нощем. Има и данни като пиезометрия, надморска височина и координати за позициониране. Съществуват и няколко мобилни приложения като IGNrando или Visorando.

Следващата статия ще разкаже за Char Leclerc.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *