Военни табелки за кучета, всичко, което трябва да знаете!

Военната идентификационна табела с течение на времето се е превърнала в емблема на войниците. И дори се е вкоренила в колективната памет на всички благодарение на киното и легендите. Но малко хора са наистина наясно с нейната функция и произход. Всъщност тя няма само естетическа или декоративна роля на врата, а напротив – има по-дълбоко и дори незаменимо значение.

Какво представлява военната табелка ?

Военна идентификационна табела

                                               Източник : pexel-pixabay

Военната идентификационна табела, както подсказва името ѝ, е стоманена табела, съдържаща идентификационните данни на войниците. Тя се използва главно по време на войни и замества, наред с другото, пластмасовата лична карта, която е по-малко твърда и по-малко устойчива.

В резултат на това те са неразделна част от военната униформа и един войник има две еднакви пластини. Наричат ги още “ Dog Tags „, което е официалното наименование на английски език. Наименованието идва от анекдот от 1870 г. по време на Френско-германската война.

Всъщност тези идентификационни значки силно наподобяват нашийниците на домашните животни, подарени от провинция Берлин. Но този израз вече не се използва реално заради сравнението на войниците с кучетата.

Какви са функциите на военната идентификационна табела ?

войнишка табела

                                   Източник : pexel-pixabay

Основните функции на идентификационната табела са да разпознава самоличността на войника по време на война. В случай, че останките са напълно неразпознаваеми сред толкова много други на бойното поле, табелката е единствената част за идентифициране на войника. Тя също така дава възможност да се узнае самоличността на ранените войници.

По този начин войникът може да бъде отведен директно в неговото поделение, което ще му осигури най-добрите възможни грижи и помощ, независимо дали религиозна или друга. По този начин се избягва и кражбата на самоличност, която по онова време е била доста разпространена в средата. И накрая, това дава възможност и за преброяване на броя на загиналите във войната, тъй като е възможно едно тяло да бъде напълно раздробено или унищожено по време на сражение.

Интересът от носенето на две табели предлага едно предимство. Когато трупът е недостъпен в даден момент, може да се възстанови едната от двете, за да се запише мъртвецът и да може лесно да се открие благодарение на името му, което вече е известно.

И, разбира се, когато тялото бъде възстановено при необходимите условия, другата плочка ще може да потвърди самоличността му.

Какви са характеристиките на военната табела за самоличност?

plaque militaire canadienne

                                             Източник : pexel-pixabay

На първо място, за да може идентификационната табела да бъде устойчива на всякакви натоварвания като корозия, влажност и много други, тя трябва да бъде изработена от неръждаем метал като стомана и алуминий. Днешните пластини се изработват от неръждаема стомана T304, която е съставена от хром и никел. Но тя може да бъде изработена и от мед или месинг.

Това е проектирано във формата на правоъгълник, който обаче е заоблен по ширините и е с размери 2,5 × 5 см. След това едната от двете пластини се окачва на 60-сантиметрова верижка с топче, а другата – на 11-сантиметрова верижка, окачена на голямата верига. Трябва да се отбележи, че в някои държави се използват други устройства. Като например Канада, която има само една табелка, но която може да се раздели на две.

Накрая информацията, отпечатана върху нея, е релефна и включва фамилия, име, служебен номер, поделение, кръвна група и религия. Всеки ред може да съдържа 15 знака, а двете табелки са напълно идентични.

Фамилията и името служат като идентификатор, а служебният номер е полезен в случай на идентични имена и фамилии. Разделението за предаване на мъртвите или ранените и кръвната група са необходими в случай на кръвопреливане. И накрая, религията е необходима за погребални ритуали, но също и за молитви или други религиозни обреди.  

Следващият текст ще обясни Какви са различните военни звания и ленти във френската армия?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *