SMV: всичко, което трябва да знаете за доброволната военна служба

Доброволната военна служба (SMV) е начин за младите французи да се върнат в професионалния свят. Това е уникална военна схема във Франция, която се управлява от Министерството на армията. Тя е въведена на 1er юли 2015 г. като част от гражданската и професионалната интеграция. Но какво точно представлява SMV? Какви са нейните функции, приносът ѝ към обществото и целите ѝ? Това ще разберем в тази статия.

Какво е определението за SMV или доброволна военна служба?

service militaire

Източник: pexels-pixabay

СМВ или доброволната военна служба е институция, която съществува само във Франция, която е под отговорността на Министерството на армията. Тя е предназначена за млади французи на възраст от 18 до 25 години, които са безработни или изключени от пазара на труда. SMV осигурява обучение, което им дава възможност да навлязат в различни професии, включени в четирите основни професионални сектора. С други думи, това
е основно военно обучение, съчетано с професионално обучение, допълнено със спортни дейности (физическа подготовка). Доброволците също така ще имат възможност да придобият шофьорска книжка и да се възползват от уменията за оказване на първа помощ.  Това също включва младите хора да следват военния начин на живот, като например да живеят в казарми и да обличат униформи.

Какви са изискванията за постъпване в SMV ?

Военен статут

Източник: pexels-pixabay

За да се възползвате от неговите курсове за обучение в СМВ, трябва да са изпълнени определени условия, от които ето ги:

  • да сте на възраст между 18 и 25 години 
  • момче или момиче, живеещо в континентална Франция или в чужбина;
  • Бъдете с френско гражданство ;
  • Бъдете физически и психически здрави ;
  • Бъдете с добра репутация в на journée de défense et de citoyenneté (JDC);
  • Полицейско досие с добра репутация във военната професия ;
  • Не се изисква диплома, обаче,видът на обучението варира според нивото на доброволците.

Какви са техните цели ?

jeune français volontaire

Източник: pexels-ruslan-alekso

В резултат на това истинската цел на доброволната военна служба е да предложи на младите хора път, който да им позволи да се впишат в професионалния свят. Тя им дава ново начало, нов живот, за да могат да си стъпят на краката и да се ангажират с работа. Всъщност по време на обучението тези млади хора ще придобият самочувствие, ориентири на пазара на труда и ще получат лична и индивидуална подкрепа.

Двата вида доброволци

млади военни доброволци

Източник: pexels-art-guzman

Вида на обучението варира в зависимост от вида на доброволеца, който от своя страна варира в зависимост от квалификацията на младите хора. Всъщност
заплатите, възнаграждението и обучението не са еднакви за тези 2 вида доброволци, които са следните:

  • Доброволец-стажант : запазено за младежи без диплома. Курсовете им за обучение продължават от 8 до 12 месеца в училище-интернат и им се заплаща 344 евро на месец. Те се настаняват и изхранват от Министерството на армията.
  • Експертният доброволец : запазен за младежи, които притежават поне brevet des collèges, CAP, BEP или baccalauréat. Те са равностойни на контрольори и се ползват от разширено обучение по счетоводство, секретарски умения и др. и професионален опит. Договорите им са с продължителност 1 година, като могат да бъдат подновявани 4 пъти, а заплащането им е 740 евро на месец. Те се ползват и с военнослужебен статут и дори контролират доброволци-стажанти.

Някоя полезна информация за СМВ

entraînement physique

Източник: pexels-pixabay

За многото млади хора, които са безработни и без или с диплома, ето някои важни сведения, за да се възползват от обучението, предоставяно от СМВ.

Как да кандидатствам?“

За да кандидатствате в SMV, трябва да попълните формуляр за кандидатстване и да го изпратите онлайн или да кандидатствате директно в един от седемте центъра в континентална Франция, като подадете заявление на хартиен носител. Можете също така да отидете директно в pôle emploi.
Изисква се медицински преглед, както и декларация за мотивация. Ако младежът бъде избран, той ще трябва да премине през тестове и интервю, за да стане официално доброволец на военна служба.

Различните полкове на SMV

Полкът на SMV не е нищо друго освен център или учреждение за военна служба. Понастоящем
СМВ се състои от три сухопътни полка, разположени в Ла Рошел, Монтиньи-Лес-Мец и Бретиньи-Сюр-Орж.

Следващата статия ще ви разкаже за Parcours du Combattant, tout savoir !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *