Как се става военен лекар?

В една армейска част винаги има лекар, който се грижи за здравето на военнослужещите. Той работи и във военната болница и във военния изследователски център. Професията е достъпна за всеки, който има бакалавърска степен, включително и за студенти по медицина. Как се става военен лекар? Къде мога да кандидатствам? Какъв вид обучение е необходимо? За да разберете отговорите, ви каним да прочетете тази статия.

Какво е армейски лекар ?

медицински офицер жена

Източник: pexels-rodnae-productions

На първо място ще трябва да знаем какво точно представлява медицинският офицер, както и какви са неговите задължения. Както подсказва името, те всъщност са лекар, работещ в здравната служба на френската армия. Те са разпределени във военните поделения, армейските болници и изследователските центрове. В зависимост от своята специалност военните лекари могат да бъдат изпращани и в чужбина на специални мисии. Военният лекар може да бъде общопрактикуващ лекар или специалист, например хирург или кардиолог. Но армията набира и медицински сестри, фармацевти, стоматолози, биолози и масажисти.

Какви са техните мисии ?

Полеви лекар

Източник: pexel-pixabay

Както всички лекари, военният лекар помага и лекува пациентите си като част от армейския институт. С други думи, те се обучават във военна среда и понякога условията им на работа са различни от тези на обикновения лекар. Например те могат да работят и да лекуват ранени в разгара на война в конфликтни зони. При други обстоятелства пациентите не са само военнослужещи; те могат да бъдат и цивилни лица във военните болници, които са отворени за широката общественост.

Общо в армията има 3 различни военни лекари :

  • Военни лекари или общопрактикуващи лекари : тяхната задача е да се грижат за целия персонал, който съставлява армията. С други думи, те осигуряват грижите за тях, медицинските прегледи, физическата подготовка за евентуални мисии и здравното образование. При полеви мисии те лекуват и сортират ранените.
  • Лекари-специалисти : те се фокусират върху хирургическите операции и реанимацията във военните болници. Но именно те често са избирани за провеждане на външни мисии с цел опериране на военни или цивилни пострадали.
  • Лекари-изследователи : те провеждат медицински изследвания с цел подобряване на условията на живот, обучението, психиката и работоспособността на военния персонал. Това също така дава възможност за разработване на различни техники за грижи, превенция и защита.

Какви са изискванията, за да станете медицински служител ?

Общопрактикуващ лекар

Източник: pexels-cottonbro-studio

Както видяхте, да бъдеш армейски лекар е по-взискателно от това да бъдеш обикновен лекар и изисква огромен брой качества. Например,
трябва да имате голям самоконтрол, за да не изпадате в паника в разгара на войната.

На първо място, за да започнете университетско обучение като военен лекар, е необходима научна бакалавърска степен. Поради това се препоръчва да имате стоманен ум, тъй като обучението по медицина след бакалавърската степен продължава около девет години. Това означава, че трябва да сте готови да следвате такъв дълъг и труден курс на обучение.

Тогава трябва да сте в отлично физическо състояние, тъй като обучението е съпроводено с военна подготовка. Всъщност по време на мисии в чужбина или войни военният лекар трябва да има добра издръжливост и отлични физически качества, за да може да се намеси. Трябва да сте морално стабилни, способни да се справяте със стреса, да вземате важни решения и да овладявате критични ситуации.

Накрая, ето някои допълнителни основни условия :

  • Бъдете френски гражданин ;
  • Възраст под 40 години ;
  • Чисто съдебно минало ;
  • Съгласни сте с националната служба.

Какво е обучението и подготовката, за да станете военен лекар ?

Лекар на служба в армията

Източник: pexels-gabriel-marqui

Всяка година армията набира 120 завършили бакалавърска степен по наука годишно от около 2000 кандидатури на селективен конкурсен изпит, който се провежда в армейското здравно училище. Въпреки това, държавно квалифицирани лекари също могат да се присъединят към армията за първоначален договор от 3 до максимум 17 години. След това те ще преминат военно обучение, за да станат офицери. Те се набират и въз основа на академичните им постижения.

Тогава избраните трябва да учат медицина в продължение на седем години в университета в Лион. Следва първоначално военно обучение в ESA или École de santé militaire, училище за обучение на военни лекари. Накрая те ще започнат и обучение по спешна медицина, което варира в зависимост от армията (сухопътна, въздушна, военноморска и жандармерия).

surplus militaire

Накрая, завършващите училище трябва да преминат и специално допълнително обучение, за да се подготвят за работа в чужбина или за участие в опасни военни мисии. Това ще се извършва в училището във Вал дьо Грас. А след това те ще поемат официален ангажимент да служат на армията за период от 12 до 18 години, който може да бъде подновен. 

Няколко полезни сведения за професията

Заплатите на военните лекари варират в зависимост от неговия ранг. За начинаещ военнослужещ той получава около 2783 британски лири брутна заплата на месец. Освен това обаче те получават надбавка за пребиваване, семейна добавка и надбавка за OPEX (мисия в чужбина). Заплатите на държавните лекари, наети от армията, обаче зависят от техния опит, специалност и длъжност. Разбира се, военните лекари могат да се издигат в ранг и опит на всеки 3 до 5 години и могат да се прехвърлят в друг армейски корпус.

Следващата статия ще ви разкаже за Как да постъпя в Infanterie de Marine?“

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *