Как да станете доброволен заместник-констебъл: описание на работата

В конкурса за заместник-доброволец в жандармерията могат да участват всички младежи на възраст от 17 до 26 години. Тяхната униформа и различни аксесоари са същите като тези на професионалните жандарми. И те също така разполагат с церемониални и полеви униформи. Договорът им обаче е ограничен, но въпреки това те могат да се присъединят към националната жандармерия. И така, как да станете доброволен заместник-жендармерист? Какви са техните задачи? В тази статия ще разгледаме всички аспекти на тази доброволна професия.

Какво е доброволен заместник-жендармерист  (GAV)?

жандармерист на път

Източник: „G&P“, с:

Доброволецът-асистент на жандармерията или GAV, както подсказва името, е млад жандармерист на доброволна служба по силата на военния статут, чиято функция е да подпомага сержантите. С други думи, те участват в повече или по-малко същите мисии като действащите жандармеристи, но в ролята на заместник-командир. Те обаче могат да работят и в технически области.

В допълнение,те са на договор с жандармерията за две години, който може да бъде подновен веднъж за още три години. Така че максималната продължителност на договора е около 5-6 години. Но те все пак могат да се запишат в националната жандармерия, ако очевидно отговарят на необходимите условия.

Този вид жандармерия е създаден наскоро, от 1998 г. насам, и е разделен на две отделни категории :

  • GAV APJA OR Agent de police judiciaire adjoint : това е традиционният GAV, закотвен в колективната памет. Този, който подпомага сержантите на жандармерията и изпълнява мисии на терен. Обърнете внимание, че сержантите са по-старши от GAV, така че те са техни началници.
  • GAV EP или Special Job : това е жандармерист, специализиран в определена работа, например готвач, музикант, компютърен специалист, счетоводител… Всъщност те могат да изпълняват административна или техническа работа. В такъв случай те имат поддържаща функция.

Какви са ежедневните работи и роли на заместник-доброволните жандарми ?

accessoires militaire

Задълженията на ГДВ зависят от това дали са наети като APJA или EP и от длъжностите им. Всъщност, за ГВА за ЕП те могат да заемат административни или технически длъжности в зависимост от техните специалности и професионален опит. Ето няколко примера:

  • Механик : извършва техническо обслужване на превозните средства и ги ремонтира в случай на повреда или авария.
  • Кухня : грижи се за кетъринга.
  • Офис служител : занимава се със счетоводство, управление, човешки ресурси…
  • Информатик : извършва поддръжка на компютърни инструменти.
  • Рецепционист 
  • Фризьор 

За ГАВ АПЯ те изпълняват абсолютно същата функция като сержантите на жандармерията, подпомагат ги в техните мисии. Ето кои са предпочитаните от тях области :

  • Наблюдение на определени места ;
  • Патрулиране ;
  • Отговорност за обществената и пътната безопасност nbsp;;
  • Осигуряване на безопасността на жителите ;
  • Арестуване и борба с престъпници ;
  • Режисиране на съдебно разследване.

Всъщност GAV могат да се интегрират в много видове назначения, като например взводове за наблюдение и намеса, криминална бригада, републиканска гвардия, морска жандармерия… Изборът на тези назначения зависи от резултатите от обучението в училището, наличните длъжности и желанието на доброволеца.

Какви са изискванията, за да станете заместник-доброволец в жандармерията ?

maintien de l'ordre public

Източник: matt-seymour-unsplash

За да имате някаква надежда да станете ГАВ, трябва поне да отговаряте на условията, поставени от националната жандармерия. На първо място, доброто физическо състояние е практически необходимо за изпълнение на ежедневните мисии. Наистина темпото е доста интензивно, така че трябва да можете да го поддържате, за да изпълнявате задълженията си и да успеете. След това, по очевидни причини, трябва да сте психически здрави и психологически стабилни. Трябва да можете да запазите хладнокръвие пред лицето на объркващи и рискови ситуации. Освен това трябва да притежавате добър аналитичен ум и смелост да вземате правилни решения за различни вероятни обстоятелства.

Тогава ГДБОП трябва да бъде и честен, надежден, неподкупен и съвестен. Освен това е препоръчително да бъдете и взискателен, тъй като провеждането на разследвания е част от възложените мисии. И накрая, трябва също така да се подчинявате на началниците си и да имате чувство за дълг.

Как да получите достъп до професиите ?

Ако сега смятате, че отговаряте на гореизброените условия. След това можете да се регистрирате, за да станете ГАВ. Въпреки това трябва да бъдат изпълнени условията за достъп, от които са :

  • Да сте с френско гражданство ;
  • Възраст между 17 и 26 години. За
    непълнолетните се изисква родителско разрешение.
  • Да са съгласни с деня на отбраната и гражданството;
  • Не е необходима диплома за GAV APJA ;
  • За GAV EP – диплома, адаптирана към неговата специалност, или минимум бакалавърска степен.

След като кандидатствате, ще ви се обадят дали сте допуснати до селекция на файловете. След това ще трябва да попълните тестове, основани на физическа годност, общи познания, психотехника и разбиране на текст. След 24 часа ще ви бъдат предоставени резултатите, ако сте допуснати или не. Ако сте одобрени, официално ще се присъедините към училището на жандармерията, за да преминете необходимото обучение. Курсовете на обучение ще продължат приблизително три месеца и една седмица.

Заплащане и кариерно развитие за GAV

Инспекция на жандармерията

Източник: julia-anseele-unsplash

За начинаещите те ще получават по 1 150 евро нетна заплата на месец, като ще имат осигурено служебно жилище. Но дори и по време на обучението те ще получават 850 € на месец с настаняване. След едногодишна служба в GAV могат да станат вътрешни сержанти, като преминат конкурсен изпит и обучение. Ако не успеят, могат да се присъединят и към националните резерви на жандармерията. Но могат да се издигнат в ранг за своите шест години служба, ако подновят договора си за курс.

Следващият текст ще ви разкаже за Как се става военен лекар?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *