Колко военнослужещи има във Франция?

Френската армия се състои от няколко въоръжени сили, които определят огневата мощ на страната, както и нейната основна защита. Всъщност основната отговорност на армията е да защитава населението от външни и вътрешни заплахи, както и териториите на страната. След това тя служи на населението, за да гарантира неговата безопасност и да поддържа реда. Освен това броят на действащите военнослужещи представлява отчасти ударната сила и отбранителната способност на страната. Той обаче зависи и от броя на населението. Така че това е много важен момент, който трябва да се знае. И така, колко войници има във Франция? За да разберете това, ви препоръчваме да се запознаете с тази статия.

Кои са военните във Франция ?

Френски военни

Източник: diego-gonzalez-unsplash

На първо място нека заедно разгледаме различните военни, които действат във Франция, и техните функции. Френската армия е разделена на четири основни сили, всяка от които има своя собствена роля. Това са армията, военновъздушните и космическите сили, националният флот и жандармерията. Нейните въоръжени сили се командват от командващ на армията, а всеки от нейните клонове е поставен под командването на началник на щаба.

Армията е основната сила на Франция, като се има предвид, че тя отговаря за защитата на френското население. Тя се бори с тероризма, вътрешните и външните заплахи и насилието от всякакъв вид.

Що се отнася до военновъздушните и космическите сили, те се грижат за аеронавтиката, т.е. за бойните самолети, самолетоносачите и много други. Тя се състои от няколко ескадрили, чиято цел е да опазват въздушната област.

collection de treillis militaire

Основната функция на френските военноморски сили е да защитават морските брегове. Освен това зоната му на защита се простира до морските пътища, използвани за международната търговия, икономическите сектори и отвъдморските територии. Той участва и в стратегиите за ядрено възпиране, както и във външни мисии.

Накрая, що се отнася до националната жандармерия,тя отговаря конкретно за установяването на вътрешния ред и осигуряването на обществената безопасност. Освен това тази въоръжена сила е свързана с Министерството на вътрешните работи. При необходимост обаче жандармерията може да участва и във външни операции.

Броят на военнослужещите във френската армия

Национална жандармерия

Източник: Национална жандармерия:

Общо френската армия ще се състои от 240&nbsp000 души през 2023 г., от които 205&nbsp000 души ще бъдат активни военнослужещи и 35&nbsp000 резервисти. Всъщност последните също са включени, тъй като те са цивилни доброволци и бивши военнослужещи, които са част от военния резерв. Всъщност
да си в армията е работа, докато резервистите, за разлика от активните военнослужещи, имат други професии.

Вече от целия този персонал само в армията има 130 000 военнослужещи, почти половината от общата численост на френската армия. От тях 15 000 са приблизително резервисти, 15 000 офицери, 38 852 подофицери и 61 148 сержанти.

Френските военноморски сили разполагат с приблизително 35 113 военнослужещи, включително 6 775 подофицери, 23 043 сержанти, 4 559 офицери и де 736 резервисти.

Що се отнася до военновъздушните и космическите сили, тяхната численост е около 40 531 военнослужещи, състоящи се от 10 065 сержанти, 23 695 подофицери, 6441 офицери и 158 доброволци.

Накрая, в националната жандармерия служат приблизително 34 356 души.

Зависи ли военната мощ на една държава от броя на военнослужещите 

soldat français

Източник: jan-abellan-unsplash

Военната мощ на Франция освен от броя на военнослужещите зависи и от технологиите, оръжията, оборудването, икономиката (бюджета) и военния метод. Франция разполага и с ядрено възпиране, което я прави една от трите държави в Европа (заедно с Великобритания и Русия), които имат такова. Нещо повече, тя разполага с втория по големина брой военнослужещи в Европа (след Русия), изпреварвайки Германия и Италия. В резултат на това в рамките на Европейския съюз Франция разполага с най-мощната армия според уебсайта Global Firepower и седмата най-мощна в света.

Следващият текст ще ви разкаже за Как да станете доброволен заместник-констебъл: длъжностна характеристика

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *