Военни самолетоносачи, всичко, което трябва да знаете!

Самолетоносачите са многофункционални и изключително изгодни устройства. Те позволяват разполагането на бойни самолети и имат феноменална ударна мощ. През цялата си история Франция е разполагала с осем такива кораба.

Това е много важен елемент за френските военноморски и военновъздушни сили. Той дори е основен централен елемент за защита на даден район или за спечелване на война.

But what is an aircraft carrier ; and what are its functions ? В тази статия ще разберем всичко, което трябва да знаете.

Какво представлява самолетоносачът ?

самолетоносач

Източник: pexel-pixabay

Самолетоносачът е военен кораб с повърхност, която може да изстрелва изтребители, бойни самолети и хеликоптери. Заради това
прожекционната му палуба е достатъчно дълга и широка, за да побере четиридесет или повече самолета.

Той разполага и с множество много мощни оръжия, способни да водят бойни действия, както и с подводници за най-новите такива.
След това са необходими сто хиляди екипажа, които да го управляват, поддържат и да боравят с оръжията му. За Франция самолетоносачите са под командването на националните военноморски сили, като например военновъздушната група, съставена от самолетоносача Шарл дьо Гол.

Освен всичко друго, корабът е способен да кръстосва морето със скорост 1000 км на ден и може да побере до четиридесет бойни самолета. Имайте предвид, че това се отнася за сравнително скорошни бойни кораби. Не всички самолетоносачи имат еднакви характеристики (видове оръжия, брой преносими самолети и т.н.) или физически характеристики (дължина, ширина, материали и т.н.). Но всички те имат едни и същи функции и мисии.

Предимства на самолетоносача

военен кораб

                            Източник : pexels-jaxon-matthew-willis

Освен многото си функции и огромната си цена, той е много практичен и предлага много предимства. Всъщност той е политически, военен и стратегически инструмент, с който имат възможност да разполагат само най-могъщите и най-богатите държави.

На първо място, той се използва за десетократно увеличаване на мощта на военновъздушните сили. Тя им позволява да бъдат проектирани навсякъде, където е необходимо. С други думи, това е мобилна, независима въздушна база, но и децентрализирана. Това означава, че изтребителите могат да бъдат изпратени по-бързо на определено място. По време на война военновъздушните сили ще бъдат по-мощни, по-автономни и по-отзивчиви, което означава, че армията ще може да реагира незабавно на заповед или мисия.

На второ място, благодарение на огневата си мощ, тя е способна да защитава бреговете, да участва в морски войни. Особено като се има предвид, че един самолетоносач никога не пътува сам, тъй като е заобиколен от други видове фрегати, известни като военновъздушна група. Тези други кораби осигуряват сигурността и попълването на запасите на самолетоносача.

Накрая, той е способен да изпраща и подводници. Всъщност, освен с фрегати, самолетоносачът пътува и с подводници, чиято цел е да защитават морето и да противодействат на подводни атаки. Военните кораби могат също така да изпращат войници до брега за мисии с помощта на хеликоптер. Той се използва и за попълване на запасите им.

За да обобщим, това е военен кораб, който е въздушна, морска и сухопътна сила, събрани в едно.

Какви са мисиите на самолетоносача ?

самолетоносач

Източник: pexel-pixabay

Мисиите на този плавателен съд са много и могат да варират в различните държави, ето ги :

  • Защита на морските брегове и въздушните зони в случай на вражески нападения ;

  • Разгръщане на сили в големи количества и покриване на значителна територия ;

  • Наблюдение на определен район (въздушен, сухопътен и морски) ;

  • Инфилтрация ;

  • Рекогносцировка ;

  • Управление на кризи ;

  • Ядрено възпиране.

Какво представлява то?
бойни самолети

Източник: pexel-pixabay

За да побере около четиридесет летателни апарата, самолетоносачът се състои от :

  • Доста широка и доста дълга палуба ;

  • Две писти : За излитане и кацане ;

  • Катапулти за изстрелване на самолети необходими за излитане с пълна скорост;

  • Стопиращи нишки за спиране по време на кацане ;

  • Асансьори за придвижване на въздухоплавателни средства ;

  • Един или повече двигатели;

  • От няколко оръжия : картечница, оръдие, ракети, ядрени;

  • От радар ;

  • От предавателна система nbsp;;

  • От хангар за поддръжка и ремонт на съоръженията ;

  • От хиляди военнослужещи.

 Характеристиките на самолетоносачите варират в зависимост от приемащите държави.

 Следващият текст ще обясни Каква е ролята на военнослужещия: длъжностна характеристика на военнослужещия

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *