Какво представлява Чуждестранният легион?

Чуждестранният легион, част от френската армия, винаги е привличал вниманието на обществеността, защото е пълен с най-различни легенди. Всъщност това е институция, запазена за чужденци, които искат да се присъединят към френската армия, с други думи, за тези, които искат да служат на Франция. От създаването си през 1831 г. Чуждестранният легион непрекъснато участва в много войни и операции.

Той е и независима армия, тъй като има свои собствени условия за набиране на войници и своя собствена униформа. Освен това той притежава и свое конкретно командване и се разклонява в няколко подразделения, като например пехота или артилерия. Но какво точно представлява Чуждестранният легион ? Какви са неговите цели ? Кои са те ? И как да се присъедините? За
да разберете това, ви препоръчваме да прочетете тази статия.

Чуждестранният легион : определение

легионер в поход

Източник: pexels-imprensa-agruban®

Чуждестранният легион има свои собствени конституции и команди. Той също така има добре обоснована история и произход. Нека разгледаме всичко, което трябва да знаете за този армейски корпус.

Независим армейски корпус

Чуждестранният легион е независим армейски корпус, принадлежащ към френската армия. Както подсказва името му, той е съставен предимно от чужденци, които нямат френско гражданство. Всъщност към Чуждестранния легион могат да се присъединят всички чужденци от други държави, които са изпълнили определени условия и след преминаване на тестове за набиране на персонал.

Разбира се, това не изключва френските граждани, които също имат възможност да се присъединят към този армейски корпус.

Различните чужденци, които съставляват Чуждестранния легион

Този армейски корпус е уникален в света, тъй като единствено Франция използва този вид армия. Тогава чуждестранните войници се наричат легионери и съществуват само във Франция. Сега, през 2023 г., те наброяват повече от 9 000 войници, включително 6&nbsp000&nbspлегионери, 2&nbsp000&nbspподофицери и 1&nbsp000&nbspофицери.

С 156&nbspразлични националности, те са разделени в 12 отделни подразделения. С други думи, те са доброволно зачислени военнослужещи, които са готови да служат на Франция. От тези легионери около 16% са доброволци от Франция и френскоговорящите страни. Трябва да се
има предвид, че жените не могат да се присъединят към легиона.

Състав на Чуждестранния легион

Като институция, зависима от останалата част на армията, Чуждестранният легион има в редиците си командир – генерал Ален Ларде. Той е последван от група за набиране на военнослужещи и от 1er и 4-ти полк на Чуждестранния легион, който наброява около 1870 души. След това той има няколко подразделения като :

  • Два пехотни полка, единият от които е задграничен ;
  • Два гениални полка ;
  • Един парашутен полк;
  • Кавалерийски полк ;
  • Полубригада ;
  • Отряд в Майот.

Накрая, този клон на армията, първоначално, има мисията да воюва именно извън територията на Франция, с изключение на Първата и Втората световна война.

Откриването на Чуждестранния легион

Колекция тениски на Чуждестранния легион

Тук е нашите колекции тениски на Чуждестранния легион, ако се интересувате

Чуждестранният легион е създаден през 1831 г. от Луи-Филип по време на завладяването на Алжир от Франция. Този армейски корпус е създаден с цел да помага на войниците да се борят с врага извън пределите на кралството. Всъщност в
края на войната Франция се нуждае от подкрепления, така че кралят създава Чуждестранния легион с указ на 10 март 1831 г.

По това време той е съставен от безработни войници, разпръснати из цяла Европа поради края на революционните войни. Тези безработни войници по това време са ефективно изселени във Франция, така че френската армия е успяла да се възползва от тази възможност и да създаде Чуждестранния легион.

Но едва през 1863 г. Чуждестранният легион наистина влиза в действие благодарение на битката при Камерон де Техеда. Излишно е да споменаваме, че само 125 легионери удържат 600 мексикански войници в продължение на 48 часа, докато защитават логистичен конвой. Те претърпяват огромни загуби, но докрай спазват кодекса на честта на Легиона, а именно да служат на Франция и да изпълнят мисията, независимо от цената.

Тази битка представлява крайната жертва на чуждестранните войници в служба на Франция. Това също е върховно доказателство за готовността на войниците да се жертват в името на страната.

Инсигнии на Чуждестранния легион

Колекция от знаци на Чуждестранния легион

Тук нашите колекции на знаци на Чуждестранния легион, ако се интересувате

Този елитен корпус има свои собствени униформи, маршове, музика, знаци и лого. На първо място, униформата му се състои от бежови панталони, придружени от бежова риза, която е малко по-светла. След това зелени и червени
еполети, колан и регламентирани рейнджъри, зелена барета и бял кеп за маршируване.

Последният е един от най-известните елементи на Чуждестранния легион, дори се е превърнал в легенда. Всъщност бялата кепи дължи произхода си на Алжирската и Мароканската война. Първоначално кепито е било тъмносиньо, но след няколко изпирания и заради слънцето и дъжда цветът му постепенно се променя в бяло. Това означава, наред с другото, че колкото по-възрастен е войникът, толкова по-бяла е била кепи по онова време. И накрая, кепито се пази постоянно от 1947 г.

За еполетите, символите, гравирани над тях, варират в зависимост от ранга на легионера.  Те са официално установени през 1968 г. И накрая, за емблемата на легиона, наподобяваща седемпламенна граната с червени и зелени нюанси.

Изисквания за присъединяване към Чуждестранния легион

Обучение на легионери

Източник: carlos-lindner-unsplash

За да може да се интегрира легионерското звание, трябва да бъдат изпълнени определени условия. Ето и основните условия :

  • Бъдете мъж ;
  • За да кандидатствате, трябва да сте на възраст между 17,5 и 39 години. Непълнолетните трябва да имат разрешение от родителите си ;
  • Трябва да имате статут на свободен човек за първия договор ;
  • Не се изисква диплома ;
  • Да
    имат отлично физическо състояние (равно на това на спортистите) ;
  • Добър плувец ;
  • Да са психически и психологически пригодни ;
  • Приемат се всички националности.

Въпреки разпространеното мнение и мит, не се приемат бивши престъпници, осъдени за употреба или трафик на наркотици, изнасилвания и кръвни престъпления. Ако смятате, че отговаряте на всички условия, можете да кандидатствате в център за предварителен подбор. И така, ако бъдете допуснати, ще трябва да преминете тестове, за да станете легионер.

На първо място, разбира се, е задължителен физическият тест. При него кандидатът ще трябва да направи набирания, плуване, лек Лук и др. След като го преминете, ще последва серия от психотехнически тестове. След това, ако бъдат приети, ще трябва да преминат шестнадесетседмично обучение, преди да влязат в експлоатация. И накрая, това обучение ще бъде съсредоточено върху физически, технически и практически тестове. Белият кепи ще бъде получен след четири седмици, ако кандидатите са успешни, разбира се.

Няколко сведения за този корпус

Légion étrangère

Източник: scandinavian-backlash-unsplash

Чуждестранният легион е добре снабден с информация, която кандидатите трябва да знаят. На първо място, първият договор на легионера след успешно обучение е за пет години, които могат да бъдат подновявани. При постъпване на работа новобранците могат да сменят самоличността си с френска националност, за да останат анонимни. Те могат също така да изберат да служат под истинската си самоличност. Всъщност
те могат да проследят или декларират първоначалната си самоличност, ако могат да предоставят документи, които я доказват.

В началото заплатата на легионерите е около 1280 евро на месец. Но тя може да се променя благодарение на повишаването на ранга и стажа на служба. Договорите могат да бъдат прекратени само в края на срока. И накрая, всяка година Чуждестранният легион набира малко над 1200 войници.

В следващата статия ще стане дума заКой часовник за военнослужещ ?  Ръководство за покупка

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *