Как мога да стана военен пожарникар?

През 2020 г. във Франция ще има 13 000 военни пожарникари, или 5% от пожарникарите. Преди всичко тази професия изисква лични качества, хуманизъм и огромна отдаденост.

Това е и призвание, защото да си пожарникар не е нещо, което се прави на прищявка, а трябва да отговаряш на определени условия, за да можеш да се присъединиш. Всъщност това е работа, която изисква много време и неизменна отдаденост. И така, как се става военен пожарникар? Разберете всичко за това в тази статия.

Какво е военен пожарникар?

военен пожарникар

 

 Източник: pexels-milton-moreira

На първо място трябва да знаете, че военният пожарникар и професионалният пожарникар имат едни и същи задължения, мисии и изискват едни и същи умения. Разликата между тях се състои в това, че военните пожарникари се набират от армията, откъдето идва и наименованието им, и имат военен статут.Всъщност те са в службите на Министерството на вътрешните работи и отбраната. За администрацията отговаря Министерството на въоръжените сили.

Но освен това военните пожарникари са под разпореждането на Главна дирекция „Гражданска сигурност и управление при кризи“ (DGSCGC). Тогава основните им задачи са да защитават жителите в трудни ситуации и да гасят пожари. Но преди всичко те се намесват в райони, засегнати от природни, промишлени или случайни бедствия.

Накрая, при необходимост военните пожарникари могат да изпълняват задълженията си и в други държави. Те могат да осигурят подкрепа на професионалните пожарникари.

Различните подразделения на военните пожарникари

Всъщност военните пожарникари са разделени на три подразделения, две от които имат собствен град, а последното е специализирано в големи кризи.

Парижката пожарна команда
пожарникар

 Източник : pexels-pixabay

Както подсказва името ѝ, тази бригада работи в Париж, по-точно в 124 общини на столицата. В случаи на форсмажорни обстоятелства тези сапьори могат да разширят дейността си във Вал дьо Марн, Сена Сен Дени и От дьо Сена.

Тъй като са военнослужещи, техни ръководители са генерал Жан-Мари Гонтие. Мисиите им са да спасяват и подпомагат хора, да се борят с пожари и да се борят с промишлени и технологични опасности. Истинското предизвикателство за това подразделение е, че пожарникарите работят в градска среда, така че с много гъсто население.

Батальонът на Marins-Pompiers de Marseille

marin-pompier

 Източник: pexels-darya-sannikova

Това са пожарникарите, намиращи се в Марсилия, командвани от генерал. Всъщност този батальон също е под разпореждането на местния кмет. Последният е този, който ги финансира по отношение на оборудването и командировките.

Те са ангажирани със защитата на населението от потенциални рискове и инциденти, опазването на околната среда и, разбира се, борбата с пожарите. Разликата им от парижката пожарна е, че могат да се намесват извън своите зони по искане на префекта.

Les Unités militaires d’Instruction et d’Intervention de la Sécurité civile

unité pompier

 Източник : pexels-pixabay

Това звено се намесва само по време на големи кризи, причинени от природни бедствия (земетресение, цунами, циклон…) и промишлен и технологичен хаос. Полето им на действие се простира на територията на цяла Франция, но също така и във всички страни по света в случай на голяма извънредна ситуация.

Общо тези звена имат 18 секции в цялата страна, които могат да бъдат мобилизирани навсякъде и по всяко време.

При горски пожари ролята на пожарната команда е да потуши пожара и да спаси пострадалите.

В случай на циклон те защитават и евакуират населението, а при земетресения – спасяват и лекуват пострадалите.

И накрая, военните подразделения за инструктаж и намеса в областта на гражданската сигурност са международно признати.

Изисквания, за да станете военен пожарникар?“

Тъй като става въпрос за военно подразделение, първо трябва да отидете в CIRFA или Център за информация и набиране на персонал за въоръжените сили, след което да се явите на изпити, за да станете военен.

След това започнете FIM или Formation initiale des Militaires и накрая изберете към кое пожарникарско подразделение да се присъедините.

На първо място обаче трябва да отговаряте на определени условия и да преминете тестове. В края на краищата всяко подразделение има свои собствени критерии и свои собствени тестове.

За да попаднете в пожарната команда на Париж

sapeur-pompier

 Източник:pexels-milton-moreira

За парижката пожарна команда ето какви са изискванията за набиране на служители :

  • На първо място трябва да да
    имате призвание, неизменна всеотдайност и винаги да сте готови да се жертвате
    ;

  • Възраст: Между 18 и 25 години;

  • Имате ли нужда да сте на възраст между 18 и 25 години?

    Физическо и морално състояние : отлично ;

  • Бъдете редовен спортист : Да
    имат добра издръжливост и сила;

  • Бъдете дисциплинирани;

  • Дисциплинирани/p>

  • Трябва да има хуманитарен и филантропски;

  • Имат смелост, взискателност и екипен дух ;

  • Имате френско гражданство.

След като се изпълнят тези условия, трябва да се преминат тестове, включително следните:

  • Преминаване на медицински преглед;

  • Преминаване на физически тестове: плуване, издръжливост, курс за пожарникари…

  • Преминаване на психологически и технически тестове;

  • Преминаване на интервю.

Ако преминете успешно, първо трябва да завършите курс за обучение в пожарната служба в Париж, който продължава шест месеца. След това получавате степен 1re classe с възможност за повишение и договор с възможност за подновяване между 1 и 10 години.

За да бъдете в Bataillon de Marins-Pompiers de Marseille 

противопожарно спасяване

 Източник: БГНЕС
pexels-tim-eiden

Условията за набиране на персонал са различни за Marins-Pompiers de Marseille заради зоната на изпълнение. Ето ги:

  • Същите условия като тези за пожарникарите в Париж;

  • p> Със свидетелство за управление на МПС от категория „В“ (задължително) ;

  • Училищно ниво: минимум 3e и максимум bac +3;

  • Знаете да плувате.

Изпълнявайки тези условия, тестовете са повече или по-малко същите като на пожарната в Париж. Следващият етап от обучението продължава шест седмици в училището за морски пехотинци (École des Marins-Pompiers de la Marine – EMPM).

Тогава следва втори 11-седмичен курс на обучение. Накрая, както във всяка военна част, кандидатите с бак +3 могат да се явят на конкурсен изпит за офицери.

За да се присъедините към Unités militaires d’Instruction et d’Intervention de la Sécurité civile

militaire pompier

 Източник : pexels-nejc-soklič

Това последно подразделение е изключително мобилно и полето му на действие е огромно. И все пак тези военни пожарникари са най-малобройните по брой. В резултат на това те набират много, ето какви са условията:

  • Същите като в двете части, с изключение на максималната възраст, която е 26 години;

  • Съдебното минало трябва да е чисто;

  • Трябва да имате поне BEP, CAP или Bac.

Тестовете също са същите като предишните два. След успешното им преминаване ще преминете обучение за 1&nbspмесец и половина, след което ще бъдете назначен в екипажа за гражданска сигурност с договор за срок от 1 до 5 години, който може да бъде подновен.

 В следващия текст ще ви разкажем за Военния самолетоносач, всичко, което трябва да знаете!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *